Košarkaši Vojvodine u nedelju od 18 časova sastaju se ekipom OKK Beograd u derbiju 29. kola Košarkaške lige Srbije.

Na današnjoj konferenciji za medije prisutnima su se obratili predsednik UO Željko Rebrača, član UO Mićo Radanović, trener Miloš Isakov Kovačević i kapiten Marko Ljubičić.

Član UO Mićo Radanović istakao je koliko je mnogo urađeno u KK Vojvodina od početka ove sezone i najavio borbu za ulazaku ABA 2 ligu do samog kraja. 

Moram da kažem da je od početka ove sezone, za nepunih godinu dana urađeno mnogo toga u KK Vojvodina. Mi smo uspeli da vratimo blizu 70% duga, što je bio i naš primarni cilj, uz to da ne ispadnemo iz Košarkaške lige Srbije, što je bio sportski cilj. Mi ne samo da smo izborili opstanak, već se borimo i za prve dve pozicije na tabeli, koje vode u ABA 2 ligu. To je uspeh celokupnog tima. Pre svega, moram da se zahvalim Gradu Novom Sadu, bivšem gradonačelniku Milošu Vučeviću, sadašnjem Milanu Đuriću, celom Upravnom odboru, sponzorima, koji su nam dali vetar u leđa i bez kojih mi ovo ne bismo mogli da uradimo. Klub je pre samo mesec dana bio pred gašenjem, jer smo zatekli dug od 50 miliona dinara i uspeli smo da vratimo 35 miliona za nepunu sezonu, a to pokazuje koliko smo se borili. Uspeli smo i da stabilizujemo mlađekategorije, kadete i juniore koji se takmiče među osam najboljihekipa u državi. Želim da se zahvalim i našem treneru i našempredsedniku Željku Rebrači koji je doneo tu novu šampionskuenergiju u klub. Milošu Isakovu Kovaćeviću je ovo prva sezona a uspeo je da napravi veliki rezultat. Koliko je klub bio u teškojsituaciji pokazuje i da je bivši direktor kluba RadomirJovančević, bio je i najveći poverilac i stigla je opomena pred blokadu kluba. I zato ponavljam da je veliki posao urađen od početka ove sezone – rekao je Radanović.

Predsednik UO Željko Rebrača za početak je pojasnio svoj nedavni gest sa košarkaške utakmice Evrolige između Partizana i Real Madrida. On je uputio javno izvinjenje svim vojvodinašima i potpisao novi kodeks ponašanja, koji je donetna jučerašnjem sastanku sa čelnicima FK Vojvodina.

Hteo bih najpre da pojasnim jednu situaciju koja se desila prošle nedelje i želeo bih da kažem da sam bio pozvan od strane KK Partizan da prisustvujem utakmici legendi veterana bivših igrača Partizana i Real Madrida. Kao Željko Rebrača, ja sam deo istorije Partizana. Pozvan sam, ali nisam igrao zbog problema sa leđima i ostao sam posle na utakmici između Partizana i Reala. Gest koji sam napravio na toj utakmici nije prihvatljiv meni kao predsedniku KK Vojvodina i ovim putem želim da se izvinimsvim navijačima i svim ljudima i svim vojvodinašima, jersmatram isto sada da je Vojvodina deo mene i u mom srcu. Želim da se izvinim košarkaškom klubu Vojvodina i želimo da idemo napred u nove pobede. Zahvalio bih se i FK Vojvodina injihovim predstavnicima, sa kojima smo juče imali jedankonstruktivan sastanak. Oni su pomogli mnogo u svemu ovomeda se ova situacija reši. Pričali smo o Sportskom društvuVojvodina kom će KK Vojvodina rado pristupiti, da ovo budejedna velika porodica i da svi zajedno budemo deo istog. Istotako, želimo da se po pristupanju potpiše kodeks ponašanjapredstavnika, igrača i mi kao KK Vojvodina ćemo biti prvi koji će to da potpišu. Ovim putem mogu da pročitam deo kodeksakoji ćemo da potpišemo:

„Dok su angažovani u KK Vojvodina, svi igrači, treneri, članovistručnog štaba, članovi organa kluba i radne zajednice, ne smejuda se javno deklarišu kao navijači drugih klubova. Ne smeju da se pojavljuju sa obeležjima drugih klubova prilikom javnihnastupa, ali i privatno. Ne smeju da se oglašavaju ni nadruštvenim mrežama za podršku drugih klubova. U svojimjavnim nastupima moraju afirmativno i sa dužnim poštovanjemda govore o Vojvodini. U slučaju kršenja navedenih normiponašanje, predlažemo sankcije, od novčanih kazni pa sve do raskida ugovora na štetu pojedinca“.

Mi smo trenutno treći na tabeli, borimo se za ulazak u ABA 2 ligu, a cilj nam je da kroz nekoliko godina uđemo i u ABA ligu. Nismo očekivali da ćemo već ove sezone biti u ovoj poziciji, alismo u tome uspeli dobrim radom. Pred nama je veoma bitnautakmica u nedelju, potrebna nam je jedna pobeda u preostaladva kola, ali nadam se da ćemo upisati oba trijumfa. U nedelju u 18 časova bi nam značila podrška navijača i simpatizera da naspodrže u što većem broju u maloj sali SPENS-a – rekao je Rebrača.

Trener Miloš Isakov Kovačević podvukao je značaj nedeljne utakmice sa OKK Beogradom, koji igra možda i najboljukošarku u drugom delu sezone.

U pretposlednjem kolu čeka nas izuzetno težak meč. OKK Beograd je veoma mlada ekipa, koja igra možda i najboljukošarku u drugom delu sezonu, igraju moderno i brzo, imali suseriju od osam pobeda. Mi smo se cele nedelje spremali za ovuutakmici i znamo šta treba da radimo. Trebalo bi da ćemo bitisvi zdravi i nadamo se da ćemo mi nastaviti niz pobeda i da se zadržimo u vrhu tabele – rekao je Isakov Kovačević.

Kapiten Marko Ljubičić složio se da bi podrška navijača bila od velikog značaja u borbi za plasman u viši rang.

Mislim da je ovo bitna utakmica za nas iz više razloga. Trebalobi da krunišemo ovu sezonu onako kako smo priželjkivalipotajno. Svi smo imali sa stručnim štabom taj sportski motiv da ostvarimo što bolji rezultat. Nadam se da će se navijači okupiti ipodržati nas na tom putu. Verujem da ćemo tako pokazati našepravo lice u nedelju u 18 časova – rekao je Ljubičić.

Na pitanje novinara o napretku KLS, i Radanović i Rebrača supodvukli da zbog kvaliteta lige, cilj za ovu sezonu nije bio plasman u ABA 2 ligu, ali da Voša neće propustiti ovu šansu da se bori za viši rang.

Mislim da je KLS najjača od kako se formirala. Taj kvalitet sveviše i više raste i mi smo doprineli tome, jer smo imali i jednogreprezentativca Dušana Beslaća, koji je bio čak u 12 na jednommeču u kvalifikacija u sastavu reprezentacije Srbije. Veliki brojmladih igrača se afirmiše, kako u klubovima iz Beograda, tako iu gradovima širom Srbije, što je izuzetno važno za srpskukošarku. Sve veći broj ekipa ima ozbiljan budžet što iziskuje od nas da moramo da pariramo tome, da imamo kvalitetan rad i da nastavimo da budemo u vrhu i imamo dobre rezultate. Želimo da imamo kontinuitet dobrog rada i ako se poklope kockice, da budemo konkurentni i u ABA 2 ligi. Potrebno je da rastemo nasvim nivoima kluba, veliki broj sposobnih ljudi je uključen u funcikonisanje kluba i osetimo što veću podršku sa tribina, štonam daje dodatni motiv da što bolje prezentujemo Vojvodinukao i do sada – naglasio je Radanović.

Predsednik KK Vojvodina dodao je da je ovo tek početak jednogjasnog petogodišnjeg plana.

Napravili smo jedan petogodišnji plan. Krenuli smo da radimood baze, od mlađih selekcija do prvog tima. Uz podršku GradaNovog Sada, imamo i najavu novog generalnog sponzora, što je dokaz da se naš rad prepoznaje. Taj sastanak koji smo imali juče, samo je želja da svi zajedno budemo pod tom plavom zvezdom, jer ćemo tako svi zajedno unutar društva biti samo jači. Želim da se ujedinimo svi ispod te plave zvezde i da zajedno idemo ka napred. Pokazali smo da i sa manjim budžetom možemo da se nadmećemo i jasno je da bez sponzora ne bismo mogli da ostvarimo naše ciljeve. Na početku sezone nije bilo u planu da uđemo u ABA 2 ligu, ali sada kada smo u toj poziciji, želimo da se borimo i da pokušamo. Drago nam je što su mnogi prepoznalinašu želju i borbu i pomogli nam u njoj. Novi Sad kao druginajveći grad u Srbiji zaslužuje da bude deo višeg nivoatakmičenja. Novi Sad ima mnogo talentovane dece, mi ovesezone nismo imali strance u ekipi, a u poziciji smo da se borimo za plasman u ABA 2 ligu. Sistem je postavljen i kroz njega smo postigli da jedan igrač iz naše ekipe postane članreprezentacije. Sebe ovde smatram nekom karikom i želim da pomognem svakom tom dečaku, pričamo i mnogo sa roditeljimai naš cilj je da ovde okupimo najbolje klince iz okruženja i da omogućimo toj deci da sa pravom maštaju o nekoj NBA ligi i o svemu o čemu sanja svaki dečak koji igra košarku – zaključio je Željko Rebrača.