Košarkaški klub Vojvodina, jedan od osnovača istoimenog Sportskog društva (uz fudbalski i rukometni klub), danas slavi 72. rođendan.

Voša, stara novosadska košarkaška dama, ona izvorna, crveno – bela, prava, jedna i jedina, imala je istoriju od sjaja do očaja, protkanu zvezdanim trenucima i momentima kada se mislilo da ključ, onaj što ide uz katanac, samo što nije stavljen u bravu. Vojvodininih 72 leta su godine kluba pred kojim su padali Partizan, Zvezda i Cibona, do neuspešnih fuzija, velikih dugovanja i pretnji gašenjem, od podrške do ignorisanja  privrede i gradskih struktura, od četvrtog do elitnog ranga… Ipak, iako i danas bije teške bitke, Vojvodina je opstala i trenutno je na čelu Košarkaške lige Srbije, sa velikim izgledima da se plasira u Superligu, a sledeće godine nadmeće u ABA 2 ligi.

Davne 1946. godine, iako je postojala muška ekipa pod nazivom Sloga, takmičenja u kojima je klub učestvovao nisu bila zvanična već povremena, a neke utakmice prijateljskog karaktera. Ozbiljnija i zvanična nadmetanja počela su 1948. pa se ta godina uzima kao početak egzistiranja kluba, koji je osnovan 22. decembra. Prvi trener bio je Oskar Bozo. Prvo igralište nalazilo se u sklopu stadiona „Karađorđe“, na južnoj strani. Jedno vreme košarkaši su nastupali na terenu u Dunavskom parku, a povremeno su koristili igrališta na Telepu. Konačno, 1950. godine svi klubovi iz SD Sloga, samim tim i košarkaški, dobijaju ime Vojvodina.

 

VEČNA LISTA U PRVOLIGAŠKIM UTAKMICAMA

* Broj utakmica

 1. Aleksandar Lukić (179)
 2. Zlatko Bolić (140)
 3. Nenad Grmuša (108)
 4. Miodrag Lopičić (107)
 5. Nikola Lazić (99)

* Broj poena

 1. Zlatko Bolić (2141)
 2. Aleksandar Lukić (1328)
 3. Nikola Lazić (1035)
 4. Miodrag Lopičić (991)
 5. Željko Radonjić (959)

* Prosek poena

 1. Jovan Malešević (20,9)
 2. Mirko Milićević (20,1)
 3. Slobodan Jelić (19)
 4. Miodrag Gušić (16,3)
 5. Slobodan Nikolić (16,2)

* Najviše prvoligaških sezona u Vojvodini odigrao je Aleksandar Lukić (9), sledi Miodrag Lopičić sa sedam, po šest su odigrali Zlatko Bolić i Nenad Grmuša, a po pet Nikola Lazić i Predrag Pavlović.

* Na listama se nalaze igrači koji su završili karijeru.