Košarkaški klub Vojvodina, jedan od osnovača istoimenog Sportskog društva (uz fudbalski i rukometni klub), danas slavi 73. rođendan!

Voša, stara novosadska košarkaška dama, ona izvorna, crveno – bela, prava, jedna i jedina, imala je istoriju od sjaja do očaja, protkanu zvezdanim trenucima i momentima kada se mislilo da ključ, onaj što ide uz katanac, samo što nije stavljen u bravu. Vojvodininih 73 leta su godine kluba pred kojim su padali Partizan, Zvezda i Cibona, do neuspešnih fuzija, velikih dugovanja i pretnji gašenjem, od podrške do ignorisanja od strane privrede i gradskih struktura, od četvrtog do elitnog ranga…

Ipak, iako i danas bije teške bitke, Vojvodina je opstala i trenutno je u vrhu Košarkaške lige Srbije, sa velikim izgledima da se plasira u Superligu, a od ove sezone nadmeće se u ABA 2 ligi.

Pet najvećih uspeha KK Vojvodina:

  1. U sezonu 1989/90, kao član Prve lige tadašnje SFRJ, Vojvodina je zauzela 5. mesto. U plej – ofu koji je usledio nakon ligaškog dela takmičenja, Vojvodina je sa 2:1 pobedila Partizan i prvi put u istoriji se plasirala u neko evropsko takmičenje, tadašnji Kup Radivoja Koraća. U 1. kolu tog nadmetanja, crveno – beli su lako eliminisali holandski Donar iz Groningena, a u 2. kolu tesno poraženi od italijanskog Šampu Klira iz Kantua, koji je te sezone osvojio Kup Radivoja Koraća.

2. U sezoni 1990/91, Vojvodina je ponovo u domaćoj ligi osvojila 5. mesto i plasirala se u        Kup Radivoja Koraća. Novosađani su u tom takmičenju eliminisani od grčkog             Panatinaikosa, sa kojim su oba meča igrali u Atini zbog situacije na prostorima Jugoslavije.

  1. Ove godine, Vojvodina se prvi put u istoriji plasirala na završni turnir domaćeg kupa. U Kupu „Radivoj Korać“ (to je sada naziv za završni turnir kupa Srbije), Vojvodina je pobedila beogradski FMP i plasirala se u polufinale, gde je poražena od Mege.
  1. Takođe ove godine, crveno – beli su prvi put osvojili trofej Kupa drugog stepena na teritoriji Srbije, ubedljivom ponedom nad Radničkim u Kragujevcu.
  1. Kadeti Vojvodine tri puta su bili prvaci države: prvi put 1989. godine, drugi put 1990. i treći put 1992. godine. Prva medalja (srebrna) u mlađim kategorijama takođe je delo kadetske selekcije 1985 godine.