Iza košarkaškog kluba Vojvodina je fantastična sezona: osvajanjem druge pozicije u Košarkaškoj ligi Srbije (uz 26 pobeda i četiri poraza), crveno – beli su izborili Superligu, ali što je još važnije i ABA 2 ligu u sledećoj sezoni. To je urađeno u velikom stilu, izabranici Miroslava Nikolića nanizali su 15 uzastopnih pobeda u KLS, što se nikada nije desilo u ovom takmičenju. U kup nadmetanjima otišlo se do polufinala Kupa „Radivoj Korać“ (pobeđen FMP), a  nadmoćno su osvojeni Kup KSS drugog stepena i Kup prvog stepena na području Vojvodine.

Od starta je bilo vidljivo da je stručni štab odlično selektirao tim, sposoban da odigra sjajnu odbranu. Kako je trener Vojvodine Miroslav Nikolić apostrofirao, dovedeni su momci koje krasi pokretljivost i dobra igra u oba pravca. To je pretočeno u delo: Vojvodina je primila ubedljivo najmanje poena u ligi (2.266, ili 75,53 po meču). Mega je, očekivano, bila nepremostiva prepreka u plej – ofu Superlige, ali crveno – beli su i u tim mečevima ostavili pristojan utisak.

-Sve ciljeve zacrtane pred početak sezone smo ostvarili  – kaže trener Vojvodine Miroslav Nikolić. – Stručni štab koji je najviše radio sa igračima, Miloš Isakov Kovačević, Stefan Škripac i Aleksandar Karać je sjajno odradio posao. Novi Sad je, pre svega zahvaljujući gradonačelniku Milošu Vučeviću i njegovim saradnicima, stao iza kluba i pomogao mu. Klub se uzdigao, ali sada se nalazi na prekretnici da li će nastaviti da raste i razvija se, ili će tavoriti.

Ambicija iskusnog stgručnjaka je da se uzdigne novosadska košarke, a epilog toga da Vojvodina bude član ABA lige. A za to su potrebni stabilni finansijski temelji i veći budžet od dosadašnjeg.

-Nema velikih rezultata sa skromnim ulaganjima – tvrdi Nikolić. –Neophodno je da grad i dalje stoji iza kluba, te da u upravi budu ljudi koji mogu da donesu novac. Svedoci smo da klubovi iz daleko manjih gradova, ni blizu finansijski moćnih kao Novi Sad, imaju veći budžet od Vojvodine. Neophodno je, takođe, da klub dobije generalnog sponzora. Bez toga, ovakav rezultat Voše iz minule sezone bio bi samo kratkotrajan bljesak kluba i novosadske košarke, što bi bila velika šteta. Ovaj grad je željan dobre košarke, siguran sam da bi neke naše mečeve minule sezone, da nije bilo pandemije, pratilo i po nekoliko hiljada gledalaca – smatra iskusni stručnjak.

Za postavku temelja ozbiljnog kluba, po Nikoliću, nema mnogo vremena.

-Mnogo toga treba da se reši u narednih mesec dana. Ako budemo čekali da prođe sezona godišnjih odmora i dočekamo avgust za rešavanje otvorenih pitanja i da onda formiramo tim, bićemo u problemu. Imamo sjajne košarkaše i divne momke, voleo bih da svi ostanu u klubu, te da timu iz prethodne sezone dodamo još dva kvalitetna igrača. Ako u tome uspe, klub bi bio spreman da napadne ABA ligu – smatra Miroslav Nikolić.

Dovesti talente, strance ako moramo

Košarkaška vizija Miroslava Nikolića kada je budućnost Vojvodine u pitanju prilično je jednostavna: dovesti talentovane mladiće iz Novog Sada i celog regiona, one koje klub može da dovede, a strance samo ako nema drugog rešenja.

-Vojvodina treba da bude centar za okupljanje perspektivnih mladih igrača pre svega iz Novog Sada i cele pokrajine – kaže Nikolić. – Žalosno je da nam talentovana deca pre punoletstva odlaze odavde u Beograd i druge gradove. Želimo da potpišemo višegodišnje ugovore sa mladim Novosađaninom Mitrom Bošnjakovićem  i Kenanom Kamenjašem iz sarajevskih Sparsa. Neće biti lako dovesti ih, ali mi im nudimo priliku za razvoj kakvu teško da će igde dobiti. Generalno, moja vizija je da okosnicu tima za par godina čine talentovani momci u ranim dvadesetim godinama, uz nekoliko iskusnih igrača.

-Što se stranaca tiče, ponoviću: nisam protiv njih, ali mislim da u KLS ne treba da igraju, jer zauzimaju mesto domaćim talentima. Sa druge strane, vidimo da ih u ABA i ABA 2 ligi svi imaju. S obzirom na stanje na tržištu, verovatno ćemo i mi biti prinuđeni da ih angažujemo, jer ako želiš kvalitet i juriš rezultat – teško je to postići bez ijednog stranca – tvrdi Nikolić.

    foto: KSS