NOVI SAD: Košarkaši Vojvodine su, nakon završetka jesenje polusezone u KLS “nagrađeni” odmorom od dva dana, a to su bili poslednji dan prošle i prvi ove godine
filip socek Dnevnik
Foto: Dnevnik.rs

Brzo su se vratili u standardni ritam koji podrazumeva žestok rad dva puta dnevno, a to im je nametnuo šef struke Filip Socek. Mladi trener, koji je na samom kraju prošle godine proslavio 35. rođendan, na neki način je raritet ne samo u košarci, već i u domaćem sportu, s obzirom da je na klupi novosadskih crveno – belih već tri godine (u januaru 2015. stigao iz subotičkog Spartaka). Lane je ubedljivo najmlađi tim u drugoj ligi uveo u KLS, a i ove sezone u prvoligaškom društvu Vošini klinci su daleko mlađi od svih rivala, s obzirom da je trenutno prosek godina jedva iznad 20. Stoga ne čudi sportsko opredelenje kada je rad s ekipom u pitanju.

„Tim je izuzetno mlad, tako da nema drugog načina za postizanje dobrih rezultata osim velikog rada. I igrači su toga svesni, pa i kada im je teško, znaju da je to za njihovo dobro, jer iz dana u dan postaju bolji igrači. Najveći kvalitet ove ekipe je što to nije isti tim kao što je bio u avgustu, kakav je bio u oktobru…. Sada je bolji i biće sve kvalitetniji kako vreme bude odmicalo“, kaže Filip Socek.
Crveno-beli treniraju svakodnevno četiri sata, nekada i pet sati. Još od vremena Dude Ivkovića s kraja osamdesetih godina prošlog veka nisu se videle takva vizija i ozbiljnost u radu KK Vojvodina

Crveno-beli treniraju svakodnevno četiri sata , nekada i pet sati. Još od vremena Dude Ivkovića s kraja osamdesetih godina prošlog veka nisu se videle takva vizija i ozbiljnost u radu KK Vojvodina. To se vidi i na terenu, jer ni jedan tim u KLS nije crveno – bele nadtrčao. Bez obzira na inferiornost u iskustvu i visini, Vošina mlađarija igra brzu košarku sa velikim brojem napada, samim tim i poena, uz agresivnu odbranu “ na čoveka” i rotaciju svih 12 igrača.

„U sezonu smo ušli sa željom da promovišemo naše mlade igrače, da vratimo publiku na Spens i mislim da u tome uspevamo. Na poslednjoj utakmici kod kuće, protiv Spartaka, došli su i mladi navijači, hvala im na tome. Mislim da Novosađani uviđaju ideju ovog kluba i zato je sve više gledalaca na Spensu. Naši mladi košarkaši su to zaslužili“, smatra Socek.

Mladi trener je, nakon košarkaške karijere koju je kao rođeni Novosađanin počeo u Vojvodini, gde je prošao sve mlađe selekcije kluba, debitovao za seniore, igrao još za crnogorske timove Mogren i Ulcinj. Brzo se opredelio za trenerski poziv, jer je još kao igrač uvideo gde mu je košarkaška budućnost, nastavljajući porodičnu tradiciju, s obzirom da su mu se i otac i stric bavili ovim sportom.
Saradnici dele viziju

Zajedno sa Socekom, u stručnom štabu KK Vojvodina su Slobodan Agoč, Marko Skoko i kondicioni trener Ilija Maletić.

„Radimo zajedno i delimo zajednički viziju. Moji saradnici imaju veliku energiju i njima pripadaju velike zasluge za uspon Vojvodine“, kaže Socek.

Počeo je kao pomoćni trener u Bačkom Jarku, potom samostalno vodio Meridianu, Spartak i konačno Vojvodinu, a kao pomoćni trener kadetske reprezentacije Srbije osvojio je srebro na EP 2013. i bronzu na SP 2014. godine. Naravno, tu su i velike ambicije, prvenstveno vezane za Vojvodinu.

„Nisam prihvatio nekolicinu ponuda sa promenim klub, jer želim da viziju predsednika KK Vojvodina Raše Jovančevića i svoju “izguram” do kraja, a to je da ovaj klub lagano raste u svakom pogledu, da se finansijski stabilizuje, da u dogledno vreme pred punom velikom halom u Spensu igramo evropske utakmice. Želim napredak ovih sjajnih mladih igrača, kao i svoj lični. Takođe, voleo bih da se jednog dana oprobam u jačim takmičenjima, popu ABA ili Evrolige“, rekao je Filip Socek.

D. Knežić