Najbitniji šraf novosadske mašine

Ko je najbolji u godini na izmaku u igri pod obručima u AP Vojvodini, po tradicionalnom izboru lista “Dnevnik”, nije ostavila veliku dilemu: centar Vojvodine Nikola Gaćeša (34 godine) suvereno je stigao do laskavog priznanja. Uvek pouzdan, sa minimumom oscilacija u formi, vodio je crveno – bele kroz najsupešniju sezonu u novijoj istoriji. Podsećanja radi, Voša se minule sezone kao drugoplasirani tim u Košarkaškoj ligi Srbije plasirala u ABA 2 ligu, te se prvi put u istoriji našla na završnom turniru nacionalnog kupa, gde je dogurala do polufinala. Najbitniji šraf u novosadskoj mašineriji, koja se pokrenula posle mnogo godina tavorenja, upravo je 205 centimetara visoki Beograđanin po rođenju, a Novosađanin po opredeljenju gde će se nastaniti zasnovati porodicu. S tim u vezi, činjenica da je postao “Dnevnikov” košarkaški laureat, ispunjava ga zadovoljstvom.

– Čast je biti proglašen za najboljeg košarkaša u AP Vojvodini – kaže Gaćeša. – Svakako prija kada neko uvidi i nagradi tvoj rad i trud, pogotovo kada je to najstariji vojvođanski list na srspkom jeziku. Ipak, u ovom stadijumu karijere više sam okrenut postizanju timskih nego individualnih uspeha. Minula sezona je bila odlična za Vojvodinu i ovom priznanje mi je šlag na torti.

Gaćeša je u KLS 2020/21 imao najbolji plus /minus količnik u ligi (10,8) i dominirao je na centarskoj poziciji. Ove sezone, pak, Voša nije ponovila rezultate od lane, a delom i zbog Gaćešinog odsustva zbog bolesti ili povrede. Brojke su neumoljive: bez Nikole crveno – beli su odigrali po tri meča u KLS i ABA 2 ligi, a u oba takmičenja skor je dve pobede i četiri poraza.  Nikola se i sada nalazi u fazi oporavka.

– I ranije sam imao smatnje zbog odlomljenog parčeta hrskavice u kolenu, ali nije bilo toliko strašno. Međutim, pre ovosezonskog meča u U`icu više nisam mogao da trpim bolove. Operisan sam polovinom decembra, dobro se osećam i prema nekim prognozama, mogao bih da se nađem na parketu polovinom januara naredne godine – smatra pouzdani centar.

Jasno je da ekipa Vojvodine sa Gaćešom i bez njega, nije ista. Iskusni šef struke crveno –belih, Miroslav Muta Nikolić, često apostrofira ovog igrača kao veoma bitnog, sa velikimmogućnostima i košarkaškom inteligencijom. Zato se njegov oporavak i vraćanje u pogon novosadskog tima s nestrpljenjem očekuje.

– Od početka priprema imali smo probleme jer smo uvek bili nekompletni. Čak mislim da ni jednu utakmicu ove sezone nismo odigrali u punom sastavu, uvek je neko izostao zbog povrede ili bolesti. Ta činjenica je, čini mi se, glavni razlog slabijih rezultata nego što smo svi očekivali. To je neminovno izazvalo nesigurnost, nemir… Gubili smo dobijene mečeve, dve utakmice nakon produ`etka, što je izazvalo dodatno psihološko opterećenje. Igramo na dva fronta, tako da nema ni mnogo vremena za odmor. Ipak, ostaje nam da stisnemo zube i radom probamo da se vratimo na prepoznatljiv nivo – rekao je Gaćeša.

Ugovor – Vošin kapital

Do dresa Vojvodine Nikola je došao zaobilaznim putem, preko američkog koledža, potom Austrije, pa Slovenije potom ABA lige u dresu Igokee, potom Rumunije, Francuske, Gruzije, Bosne, Španije (Betis) i ponovo Slovenije. Dovoljno za ogromno životno i košarkaško iskustvo, pa je njegov ugovo sa Vošom do kraja ove i u narednoj sezoni, pravi kapital za novosadski klub.

D. Knežić

foto: Dnevnik