Košarkaši novosadske Vojvodine važe za fizički odlično pripremljenu ekipu, koja je, iako najmlađa u Drugoj ligi, izborila plasman među prvoligaše.
Ilija Maletic

Pored nespornog talenta momaka koje s klupe predvodi Filip Socek, svi koji prate Vošu saglasni su s činjenicom da ih je u viši rang “prebacio” veliki rad i stečena kondicija zbog koje su naprosto mleli protivnike. Odlične fizikalije Novosađana , između ostalih u stručnom štabu, delo su kondicionog trenera crveno–belih Ilije Maletića.

Iako do početka nove, prvoligaške sezone ima više od tri meseca, a mesec do zvaničnog početka priprema za nju, košarkaši Vojvodine rade punom parom: svakog jutra u sedam sati ujutru na Štrandu počinje dvočasovni trening koji vodi Maletić. Mlađarija KK Vojvodine ponekad “pada na nos”, ali kad počnu utakmice leteće po terenu.

– Sve što nam kaže da uradimo, Ilija pokaže i uradi duplo! – rekao je nedavno povratnik među igrače Voše Dejan Janjić.

Ova konstatacija ne bi bila toliko čudna, da Ilija Maletić njemu i većini momaka u Vojvodini po godinama može da bude – deda! Naime, za mesec dana on će napuniti 61 godinu. Ipak, i dalje je “k’o od brega odvaljen”, snažan i u top-formi.

– Dobra fizička priprema je osnov svega, bez nje se ne može ništa postići u savremenom sportu – objasnio je Maletić. – I dan danas imam veliki voljni momenat da radim i treniram, ali i da znanje prenosim na mlade igrače. U Vojvodini se odlično radi u ubeđen sam da u Srbiji ne postoji bolja sredina za mlade košarkaše koji žele da napreduju.

Ilija je rođeni Sarajlija. Svojevremeno je bio višestruki prvak u yudou još za vreme SFRJ, nosilac je majstorskog pojasa 7. dan. Završio je Fakultet za fizičku kulturu, potom i magistrirao. Ipak, trenerski počeci nisu bili nimalo jednostavni.

– Počeo sam u vreme kada nije bilo interneta, “ju-tjuba”, sa krajnje oskudnom literaturom. Zato sam išao od treninga do treninga svih sportista i gledao kako ko radi – seća se Ilija.

Trud i posvećenost su se vremenom isplatili. Godinama Ilija individualno radi s mnogim vrhunskim sportistima. Tokom čitace decenije bio je deo tima zadužen za kondiciju srpske futsal reprezentacije, radio je s najboljim hokejašima Srbije i u mnogim klubovima. To je veliko iskustvo.

– Kada se bazične pripreme dobro odrade, rezultati po pravilu dolaze, a igrače zaobilaze povrede jer su vrhunski pripremljeni. Važna je i psihologija, jer svakom igraču treba prići na pravi način. Volja je takođe izuzetno bitna. Moje su ambicije uvek najviše i nemam želju da radim sa onima koji ne žele da budu najbolji. Sve se to poklopilo u Vojvodini, koja igra brzu, “fajtersku” košarku sa oko 100 napada na utakmici, sa jakim presingom u većem delu meča. S malo para se radi na ozbiljnom nivou i predviđam da će ova mlada ekipa u predstojećoj sezoni biti prijatno iznenađenje – prognozira Ilija Maletić.

I šala i tortura

Kondiciona priprema sprtista je ozbiljan posao za koji treba mnogo stručnosti i iskustva. Naravno, i pedagoškog prilaza, pogotovo kada se radi s mlađarijom. Ilija ima recept za uspeh.

– Volim da se našalim sa momcima, lepo je kada se stvori dobra, opuštenija atmosfera. Ali kada se radi – radi se i oni to uznaju. Malo šale, a onda sledi – tortura! – dodao je Maletić.

D. Knežić