Košarka, makedonska, srpska i jugoslovenska ostala je bez velikog imena. Čuveni Janko Lukovski, stručnjak koji je iza sebe ostavio veliku zaostavštinu, preminuo je u 77-oj godini u Novom Sadu, gde će i biti sahranjen. 

Janko Lukovski bio je veliki igrač, one velike Jugoslavije, zatim i sjajan stručnjak koji je na put izveo brojne vrhunske košarkaše.

Bio je zvezda Rabotničkog, dve sezone je igrao i za MZT Skoplje, a u ogromnoj konkurenciji se izborio da bude i u juniorskoj i B reprezentaciji Jugoslavije.

Još dok je bio igrač skopskih Metalaca radio je i kao trener juniora. U prvoj sezoni kao prvi trener doveo je Borec iz Velesa u Prvu B ligu (1980), što ga je preporučilo za klubu Rabotničkog. Sa njim na čelu ušli su u Prvu A ligu, a 1983. godine i u finale Kupa Jugoslavije gde ih je nadmašila Cibona, tada član same evropske elite.

Od 1982. do 1986. godine, radio je kao trener u mlađim selekcijama reprezentacije (kadetskoj i mladoj), a asistirao je Rusmiru Haliloviću i imao priliku da trenira Dražena Petrovića, Zdovca, Paspalja, Pecarskog, Cvjetičanina, Perasovića, Sretenovića…

Iz Makedonije se 1985. preselio u Suboticu, gde je udario temelje modernog Spartaka. Potom ga je put odveo u Bačku Topolu, da bi se 1991. vratio u svoj Rabotnički i osvojio treće mesto u Prvoj A ligi iza Partizana i Crvene zvezde, uz to i ponovo doveo tim do finala Kupa Jugoslavije.Godine 1992. dolazi u pančevački Profikolor i uvodi ga u najkvalitetniju ligu.

Dve godine kasnije seda na klupu Vojvodine, gde je proveo tri prvoligaške sezone 94/95, 97/98. i 98/99. U Vojvodini promoviše novu generaciju sa Draganom Lukovskim, Zlatkom Bolićem, Jovom Stanojevićem, Veselinom Petrovićem i Savom Rajkovićem.

Od 2003. godine posvetio se radu sa najmlađima u školi košarke „Sport Key” koju je osnovao zajedno sa sinovima. Iste godine kao idejni tvorac i jedan od osnivača pokrenuo je VIBA ligu.

Sahrana će se održati u četvrtak 9-og novembra u 12.45 na Novom groblju u Novom Sadu. 

KK Vojvodina MTS izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima.