Лука Анђушић (24, 196 цм), бек шутер који је употребљив и на позицијама плеја и ниског крила, нови је кошаркаш новосадске Војводине.
Andjusic Luka/FIBA

Млађи брат Данила Анђушића, некадашњег члана Партизана и неколико иностраних клубова, на верност Новосађанима се обавезао до краја предстојеће сезоне у КСЛ, која почиње првог октобарског викенда.

Након боравка на колеџима Јужна Алабама и Питсбург, завршио је студије у Америци, па ће му ово бити прва професионална година у кошарци. Како каже, вагао је и размишљао где да настави да игра, те се одучио за Војводину.

– Ово је почетак моје професионалне каријере и размишљао сам шта би у овом тренутку било најбоље за мене. Било је и иностраних понуда, али сам се одлучио за Војводину. Од брата Данила, који је својевремено носио дрес Војводине на позајмици из Хемофарма, чуо сам доста лепих ствари и о клубу и о граду. И о тренеру Филипу Соцеку сам чуо да је вели радник уз кога млади играчи напредују. Ступио сам у контакт са председником клуба Рашом Јованчевићем, те смо се договорили да дођем, да се упознам са екипом и системом рада – рекао је Лука Анђушић.
Шутер и асистент

Анђушића одлукује солидан шут, па се очекује да се уклопи у новосадске црвено – беле, који годинама гаје брзу кошарку, са великим бројем напада и типично су шутерска екипа.

„Начин игре Војводине ми апсолутно одговара. Ја јесам бек шутер, али играм за екипу и често се боље осећам када на паркету одрадим нешто корисно за тим, када добро асистирам, него када поентирам – каже Лука.

Када је стигао међу црвено – беле и ушао на Спенс, знао је да је повукао добар потез.

– Већ након првих тренинга било ми је јасно о чему се ради и видео сам себе у дресу Војводине. Екипе је млада и талентована, а тренира се пуном паром, тако да сам и са те стране задовољан.

Кошарку је Лука почео да игра као основац у родном Београду, потом је три године провео у млађим категоријама Партизана, па три године у Хемофарму, где је стасавао у екипи која је играла три финала, а једном освојила Јуниорску лигу Србије. Такође, наступајући за млађе репрезентативне категорије Србије, освојио је бронзу на ЕП за играче до 18 година и сребро на СП за играче до 19 година. Потом се одлучио на одлазак у Америку.

– У Америци је систем тако постављен да може да се споје спорт и образовање, а да ни једна страна не трпи. Био сам пет година тамо, играо НЦАА лигу, изграђивао се као личност и као спортиста, завршио студије маркетинга и комуникологије. Што се кошарке тиче, тренинзи су тамо врхунски, али систем игре другачији у односу на Европу, с обзиром да се више пажње посвећује брзини, атрактивности и физикалијама. Ипак, мислим да ћу се у Војводини брзо прилагодити европској кошарци, наставити да напредујем, а да ће екипа испунити циљеве, пре свега пласман у Суперлигу – верује Анђушић.

Д. Кнежић