Luka Anđušić (24, 196 cm), bek šuter koji je upotrebljiv i na pozicijama pleja i niskog krila, novi je košarkaš novosadske Vojvodine.
Andjusic Luka/FIBA

Mlađi brat Danila Anđušića, nekadašnjeg člana Partizana i nekoliko inostranih klubova, na vernost Novosađanima se obavezao do kraja predstojeće sezone u KSL, koja počinje prvog oktobarskog vikenda.

Nakon boravka na koledžima Južna Alabama i Pitsburg, završio je studije u Americi, pa će mu ovo biti prva profesionalna godina u košarci. Kako kaže, vagao je i razmišljao gde da nastavi da igra, te se odučio za Vojvodinu.

– Ovo je početak moje profesionalne karijere i razmišljao sam šta bi u ovom trenutku bilo najbolje za mene. Bilo je i inostranih ponuda, ali sam se odlučio za Vojvodinu. Od brata Danila, koji je svojevremeno nosio dres Vojvodine na pozajmici iz Hemofarma, čuo sam dosta lepih stvari i o klubu i o gradu. I o treneru Filipu Soceku sam čuo da je veli radnik uz koga mladi igrači napreduju. Stupio sam u kontakt sa predsednikom kluba Rašom Jovančevićem, te smo se dogovorili da dođem, da se upoznam sa ekipom i sistemom rada – rekao je Luka Anđušić.
Šuter i asistent

Anđušića odlukuje solidan šut, pa se očekuje da se uklopi u novosadske crveno – bele, koji godinama gaje brzu košarku, sa velikim brojem napada i tipično su šuterska ekipa.

„Način igre Vojvodine mi apsolutno odgovara. Ja jesam bek šuter, ali igram za ekipu i često se bolje osećam kada na parketu odradim nešto korisno za tim, kada dobro asistiram, nego kada poentiram – kaže Luka.

Kada je stigao među crveno – bele i ušao na Spens, znao je da je povukao dobar potez.

– Već nakon prvih treninga bilo mi je jasno o čemu se radi i video sam sebe u dresu Vojvodine. Ekipe je mlada i talentovana, a trenira se punom parom, tako da sam i sa te strane zadovoljan.

Košarku je Luka počeo da igra kao osnovac u rodnom Beogradu, potom je tri godine proveo u mlađim kategorijama Partizana, pa tri godine u Hemofarmu, gde je stasavao u ekipi koja je igrala tri finala, a jednom osvojila Juniorsku ligu Srbije. Takođe, nastupajući za mlađe reprezentativne kategorije Srbije, osvojio je bronzu na EP za igrače do 18 godina i srebro na SP za igrače do 19 godina. Potom se odlučio na odlazak u Ameriku.

– U Americi je sistem tako postavljen da može da se spoje sport i obrazovanje, a da ni jedna strana ne trpi. Bio sam pet godina tamo, igrao NCAA ligu, izgrađivao se kao ličnost i kao sportista, završio studije marketinga i komunikologije. Što se košarke tiče, treninzi su tamo vrhunski, ali sistem igre drugačiji u odnosu na Evropu, s obzirom da se više pažnje posvećuje brzini, atraktivnosti i fizikalijama. Ipak, mislim da ću se u Vojvodini brzo prilagoditi evropskoj košarci, nastaviti da napredujem, a da će ekipa ispuniti ciljeve, pre svega plasman u Superligu – veruje Anđušić.

D. Knežić