Pobedom protiv Mladosti iz Zemuna KK Vojvodina mts je, na samo jedno kolo pred kraj sezone Košarkaške lige Srbije, učvrstila svoju lidersku poziciju na tabeli i pokazala da ozbiljno pretenduje na titulu prvaka. Za samo sedam minuta aktivnog učešća u meču, najmlađi član Vošinih prvotimaca Luka Savanović postigao je sedam poena i doprineo pobedi tima.

Košarkom je počeo da se bavi sa sedam godina u Košarkaškom klubu Defense, gde je ostao punih osam godina i gde se takmičio u gradskim i vojvođanskim ligama. Nakon što je stasao za starije kadete, Savanović prelazi u KK NS Basket, koji se spaja sa Futogom.

Tu samo odigrao jednu sezonu i uspeli smo da se kvalifikujemo za Kadetsku ligu Srbije. Zbog moje dobre igre KK Mega me je pozvala u ekipu i prešao sam u juniorsku selekciju. S obzirom na to da mi nisu pružili pravu priliku, i da sam morao žestoko da se borim za svaki sekund na terenu, samopouzdanje mi je veoma opalo i na kraju sezone odlučio sam da se vratim u Novi Sad.

U pravo vreme stigao je poziv KK Vojvodina, a Savanović kaže da se nije dvoumio.

Želeo sam da dođem kući, a poziv Vojvodine došao je kao ostvarenje mog sna, jer sam oduvek želeo da igram u Vošinom prvom timu. Razgovarao sam sa Željkom Rebračom i trenerom juniora, oni su mi pokazali da veruju u mene i moj kvalitet.

Od ulaska u Vojvodinu, Savanović igra u dve selekcije, juniorskoj i seniorskoj.

Treniram sa seniorima, ponekad, kada se treninzi ne poklapaju i kada nisam previše umoran, odem i na trening juniora. Što se utakmica tiče pokrivam obe selekcije, jer u juniorima imam jednu od ključnih uloga, a što se tiče seniora tu sam da popunim tim i da dam svoj doprinos kada mi se ukaže prilika.

A prilika je da će se sve češće boriti na terenu ravnopravno sa starijim kolegama. Na parketu se, kako kaže, najviše uči o seniorskoj košarci.

Seniorska košarka se mnogo razlikuje od juniorske, jer moraš mnogo brže da reaguješ, razmišljaš, čitaš igru, trčiš, igra je fizički zahtevnija. Mnogo mi pomažu saigrači u prvom timu, jer imaju više iskustva i dobri su momci, žele mi dobro, žele mi da uspem i siguran sam da bi mi je zbog toga sve mnogo lakše. I treneri i stručni štab mi mnogo pomažu svojim savetima. Mi smo prvi u Košarkaškoj ligi Srbije, ja treniram i igram sa najboljim timom u Srbiji, to mi mnogo znači.

Sezonu u Juniorskoj ligi Srbije Savanović ocenjuje kao dobru, i prognozira da će ekipa ući u plej-of.

Sada se borimo za što višu poziciju, ambicija nam je da uđemo u polufinale, pa da se borimo za neku medalju i mislim da je to moguće ostvariti. Imamo još tri utakmice u regularnom delu takmičenja, pa polako jednu po jednu.

Osim učešća u reprezentaciji, Savanović ističe da bi voleo da ga ljubitelji košarke pamte kao dobrog igrača i pravog profesionalca.

Moj cilj je da svaki dan napredujem, da se maksimalno posvetim košarci i pokušam da budem najbolja verzija sebe. Trenutno bi me najviše obradovalo kada bi uzeli medalju u Juniorskoj ligi Srbije, bili prvaci u KLS i osvojili ABA 2. Voleo bih da zaigram i za A reprezentaciju Srbije, jer je zaista velika čast stajati na terenu i slušati himnu svoje zemlje. Što se klupske košarke tiče uvek je cilj NBA i Evroliga. Voleo bih da me ljudi pamte kao dobrog igrača i pravog profesionalca.

Slobodno vreme za odmor i prijatelje

U gustom rasporedu između treninga i utakmica malo je slobodnog vremena, a onoliko koliko mu preostane koristi za druženje sa prijateljima.

Izlaci po klubovima mi nikada nisu bili interesantni. Slobodno vreme provodim tako što se vidim sa drugarima, prošetamo, ispričamo se, odemo u bioskop, na kuglanje, stoni tenis. Košarku u kraju retko igram, jer se čuvam da se ne povredim u toku sezone, ali tokom letnje pauze na Đačkom igralištu odigram sa ekipom 3×3.

O Luki Savanoviću

Luka Savanović rođen je 12. aprila 2005. godine u Belgiji. Trenutno završava E-gimnaziju u Novom Sadu. Visok je 198 cm i igra na poziciji beka.

Foto: ABA League/Dragana Stjepanović