KK „Pirot“ je u subotu, 25. marta 2017. u derbiju 23. kola Druge lige Srbije na domaćem terenu izgubio od novosadske „Vojvodine“  rezultatom 75:89.
Derbi kola između „Pirota“ i „Vojvodine“ je zasluženo pripao lideru prvenstva, novosadskoj ekipi koja je odigrala možda i najbolju utakmicu u sezoni i zasluženo overila plasman u KLS. „Pirot“ je pružio dobar i dostojan otpor „Vojvodini“ ali je ekipa trenera Filipa Soceka odigrala jednu izuzetnu utakmicu, izvanrednu u oba pravca ostavivši utisak da im ništa nije moglo stati na put zacrtanom cilju, odnosno pobedi, koja ih konačno vodi u viši rang takmičenja.
Od samog starta su novosađani nastojali da nametnu svoj stil igre u čemu su bili prilično uspešni jer je ekipa „Pirota“ teško uspevala da im parira, pogotovo kada je u pitanju skok pod oba koša i broj poseda lopte, samim tim i napada. A kada je agresivnim gostima proradio i šut, svakako iznad njihovog uobičajenog proseka, bilo je jasno da „Pirot“ teško može da okrene stvari na svoju stranu. Motivisani vojvođani su sa tokom igre samo pojačavali agresivnost i borbenost tako da je takav tempo igre bilo sve teže pratiti. Rezultat je konstantno bio u njihovu korist. Ipak, ekipa trenera Marka Spasića je znala kako se igra sa ovakvim rivalom, tako da je na krilima dinamičnog Đonlića, izvrsnog Filipovića i raspoloženih Matovića i Pendića pred kraj treće četvrtine uhvaćen priključak na samo tri poena razlike minusa. Ali, „Vojvodina“ je odmah odgovorila sa dve duge trojke, najpre neuhvatljivog Krsta Bjelice a potom i Miloša Grubora, pa ponovo još dva puta, jednom Milakovića i ponovo Grubora. Odgovorio je trojkom Filipović, Bjelica je pogodio za dva i razlika je ponovo otišla na dvocifreni iznos.
U poslednjoj četvrtini se igralo koš za košem na obe strana ali je novosadska ekipa bila koncentrisana i nije dozvolila „Pirotu“ da se ponovo vrati u utakmicu. Došla je „Vojvodina“ u Pirot spremna i fizički i mentalno. Ekipa trenera Filipa Soceka je uspela da dva sopstvena osnovna principa igre, broj skokova i poseda lopte, podigne visoko iznad učinka pirotske ekipe i zasluženo ostvari prvu pobedu u Pirotu u poslednje četiri godine i na kraju izmami aplauze izvanredne pirotske publike.
Konačni utisak sa ove utakmice jeste da je ista bila na prvoligaškom nivou, po sadržajnosti, takmičarskoj važnosti, prikazanoj igri i fantastičnoj publici tako da ni sporadične stvari nisu uspele da pokvare ukupan utisak. „Pirot“ je izgubio ali sigurno nije razočarao, naprotiv! Sa istim srčanim pristupom su obe ekipe odigrale utakmicu a pobeda je zasluženo pripala najmlađoj, najperspektivnujoj i najboljoj ekipi u ligi. Čestitamo!
Marko Spasić, trener ekipe Pirot: Čestitam „Vojvodini“ na fer i korektnoj igri i na plasmanu u KLS. Oni cele sezone igraju najbolju, najagresivniju košarku, onu koja krasi srpsku košarku sa dobrom odbranom i dobrim napadom iz pika i velikim brojem postignutih trojki. Predvođeni su odličnim trenerom, najmlađa su i odlično selektirana ekipa i zasluženo su najbolji u ligi i tako treba da ostane do kraja. Mi smo odigrali sa puno energije u odbrani, možda izgoreli u nekim trenucima jer nismo ispoštovali neke stvari, između ostalog da sprečimo neke igrače da uopšte šutnu ali to je za našu analizu. Ovi naši igrači su nam mnogo puta pobedama pružili radost ali ovoga puta nisu uspeli da pobede i nadam se da kod naše fenomenalne publike nisu pokvarili ukupan utisak. Ovoga puta je „Vojvodina“ bila bolja.
Filip Socek, trener ekipe Vojvodina: Nama preostaje da odigramo još tri kola pa tek onda da uživamo u rezultatima trogodišnjeg rada jer je sada sve do kraja u našim rukama. Naša mlada ekipa je rasla iz sezone u sezonu, a ove je definitivno sazrela i zasluženo se sada nalazi na prvom mestu na tabeli. Naša mlada ekipa je pokazala da, uz iskusne igrače kao što su nosioci igre Grubor, Bjelica i Stojačić, može mentalno da izdrži utakmicu protiv odlične ekipe i vrućeg terena u Pirotu i zasluženo pobedi. Ja volim da dolazim u Pirot, ovde je prava košarkaška atmosfera, ovde ljudi vole, gledaju i što je najbitnije poznaju košarku.