Sezona u kojoj su košarkaši novosadske Vojvodine posle dve decenije zaigrali u prvoligaškom društvu završena je iznad očekivanja za mnoge ljubitelje igre pod obručima: crveno – beli su bez ikavih problema izborili opstanak, kao sedmi se plasirali u Superligu gde su odmerili snage, između ostalih i sa Partizanom, afirmisalo se nekoliko mladih, talentovanih košarkaša…
rasa i strucni stab

Kako je ova sezona (velikog iskoraka) izgladala iz ugla predsednika crveno – belih, čoveka koji je 13 godina na čelu kluba, svojevremeno ga spasivši od gašenja, Radomira Jovančevića?

„U sezonu smo ušli kao najmlađi tim lige, sa prosekom ispod 21 godine, ali smo sačuvali blizu 80 odsto tima iz prethodne sezone, sa kojim smo se plasirali u KLS“, kaže Jovančević.

„Mnogi su bili skeptični da li imamo kvalitet za ovaj rang takmičenja, a rezultati su na kraju dali odgovor kakav smo klub. Na početku sezone, u koju smo ušli sa četiri vezana poraza, nisu nam davane velike šanse za opstanak, a svi smo zapamtili komentar kako smo „na jednogodišnjoj ekskurziji u KLS“.“

Komentari sigurno nisu bili prijatni, kao ni uvodni rezultati. Ipak, sportski sektor je uvideo da porazi nisu plod loše igre niti indolentnosti mladih košatkaša. Naprotiv, rad i zalaganje su bili na visokom nivou i samo je bilo pitanje vremena kada će doći i rezultati.

„Pre nepune četiri godine, paralelno s dolaskom mladog trenera Filipa Soceka, postavljen je sistem rada, selekcije igrača i igre koju tim treba da prihvati. To je na neki način modifikovani sistem rada stare jugoslovenške škole košarke. U takvoj konstalaciji stvari, ni jednom nismo posumnjali da nećemo o(p)stati u ligi.“

Rezultati su došli, a najbolje su bili vidljivi u pobedama na gostovanjima, tako gde ih je malo ko očekivao: na Zlatiboru, u Kraljevu, Valjevu, u Beogradu protiv Dinamika, Beovuka, zemunske Mladosti. Tu su mlađani crveno – beli aplauzima ispraćeni u svlačionicu.

„To kako smo pobeđivali na gostujućim terenima, te kako se tamošnja publika odnosila prema nama, meni kao sportskom radniku govori da je KK Vojvodina na pravom putu.“

Ako se podeli mišljenje sa predsednikom Vojvodine da je klub na pravom putu, postavlja se pitanje kakva je vizija funkcionisanja ovog kolektiva u budućnosti? Lestvica je podignuta, a među crveno – belima, čini se, niko ne želi da se zadovolji postojećim.

„Sledeći korak koji želimo je plasman Vojvodine u ABA 2 ligu, za godinu ili dve. Takođe, s obzirom da nemamo svoje klupske prostorije, želja nam je da klub infrastrukturno napreduje, da u njemu budu zaposleni poslovni sekretar, kao i sekretar kluba. Imamo dobru saradnju sa gradskim strukturama, zahvalni smo im na dosadašnjoj pomnoći i nadamo se da ćemo nastaviti uspešno da sarađujemo“, rekao je Radomir Jovančević. Vojvodina je poslednjim rezultatima za klasu prevazišla klupsku infrastrukturu, a da li će, u kojoj meri i u kojim segmentima uspeti da napreduje, pokazaće dani pred nama.

D. Knežić