Dok osam najbolje plasiranih srpskih košarkaških superligaša igra četvrtfinalnu seriju, u novosadskom prvoligašu nastavljeni su treninzi, jer već sada se misli na sledeću sezonu.

Vojvodine nema u plej – ofu, ali crveno – beli su ove sezone premašili očekivanja, a debelo nadmašili „stručne“ prognoze, koje su ih nakon četiri uvodna poraza videle na „jednogodišnjoj ekskurziji u prvoj ligi“.

„Zadovoljan sam sezonom, s obzirom da su ostvarena dva glavna cilja: rezultatski i razvoj mladih igrača“, predočava trener Vojvodine Filip Socek.

„I nakon četiri poraza na startu KLS čvrsto sam verovao da ćemo se plasirati u Superligu, što smo kasnije uspeli da obezbedimo četiri kola pre kraja. I kada smo gubili nismo igrali loše, a na treninzima sam video kako momci rade i kako se ponašaju. Odatle potiče moj optimizam i u trenucima kada su me gledali skoro kao ludaka“, kaže Socek.

Vojvodina se prošlog proleća nakon dve decenije plasirala u prvu ligu, a u KLS je ušla kao najmlađi tim šampionata (prosek ispod 21 godine). Ipak, iako je elementarna sportska logika u takvim okolnostima nalagala da glavni cilj bude opstanak u ligi, ili da se izbegne borba za očuvanje prvoligaškog statusa, ambicije Voše sezale su do Superlige, što je i ostvareno.

„Velika stvar je bila kada se u tim vratio Krsto Bjelica. Takođe, rad je davao rezultat i bio sam ubeđen da je samo pitanje vremena kada ćemo ući u seriju pobeda. Nismo se bavili kalkulacijama, već smo išli iz meča u meč. Raduje me što je tim vrlo dobro odigrao najvažnije utakmice. Momci su pokazali da imaju karakter i da umeju da se nose sa pritiskom. Ubeđen sam da bez obzira koliko je timova ulazilo u Superligu, mi bismo bili među njima“, smatra Socek, koji posebno ističe veliku pomoć i zasluge stručnog štaba – pomoćnih trenera Slobodana Agoča i Marka Skoka i kondicionog trenera Iliju Maletića, kao i predsednika Kluba Radomira Jovančevića.
Vratili publiku

Kao jedan od najznačajnijih iskoraka u minuloj sezoni Filip Socek vidi i u činjenici da je Novi Sad delom košarkaški „probuđen“.

„Vratili smo publiku na Spens i navijačima dugujemo veliku zahvalnost što su tokom sezone bodrili ovaj mladi tim, čak i u momentima kada su rezultati izostajali“, kaže Socek.

Ova sezona je sigurno od velikog značaja za mlade igrače koji su prvi put izašli na veliku scenu, te imali priliku da odmere snagu sa nekim od najboljih timova u zemlji, poput Partizana i FMP-a. Napredak je bio evidentan.

„Kroz treninge smo poboljšavali igru, a kroz individualni rad nivo skakog košarkaša. Od prošle sezone je sačuvan „kostur“ tima, ostvaren je kontinuitet, što je vrlo bitno. I za igrače, i za mene kao trenera, ova sezona je bila izuzetno veliko iskustvo. Nastavljamo da radimo, a sledeći stepenik je ABA 2 liga“, kaže Filip Socek, koji je više od tri godine na klupi Vojvodine, što je prava retkost u srpskom sportu.

D. Knežić