Dodelom priznanja najzaslužnijim bivšim članovima, Košarkaški klub Vojvodina obeležio je 75 godina postojanja.

Novo rukovodstvo klub je preuzelo pre godinu i po dana, a prema rečima predsednika Željka Rebrače bili su suočeni sa mnogobrojnim i teškim izazovima.

Zahvalni smo aktuelnom ministru odbrane i bivšem gradonačelniku Milošu Vučeviću, koji je prepoznao probleme sa kojima se suočavamo i koji je inicirao povratak Vojvodine. Zahvaljujem se i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, koji je pomogao da Vojvodina ima glavnog sponzora, što nam daje dodatnu stabilnost i mogućnost da idemo napred ka svom cilju, a to je plasman u ABA1 ligu jer želimo da se vratimo među najbolje i smatramo da Novi Sad i Vojvodinaši to zaslužuju, rekao je Rebrača.

Nakon 75 godina uspona i padova vreme je da se podignemo na visinu sa koje nećemo više da silazimo, poručio je predsednik Sportskog društva Vojvodina Dragoljub Zbiljić.

Za to je pre svega potrebno međusobno poverenje, dobra komunikacija, ljubav prema klubu i lokal patriotizam. Lokal patriotizam smo ozbiljno probudili zadnjih godinu i po dana, u periodu kada smo formirali Sportsko društvo Vojvodina, a podudara se sa potpunom obnovom KK Vojvodina na svim nivoima i u svim ambicijama kluba. Poštovani igrači, želim vam dobro zdravlje, da nastavite da se borite, da dres Vojvodine kao i do sada sa puno poštovanja nosite i da se zaista izborimo za ulazak u ABA 1 jer Novi Sad kao grad to zaslužuje i KK Vojvodina to zaslužuje, poručio je Zbljić.

Podršku klubu pruža i Grad Novi Sad, a član Gradskog veća zadužen za sport Ognjen Cvjetićanin poručio je da KK Vojvodina obeležava značajan jubilej.

To je i pokazatelj koliko je košarka važna u Novom Sadu. Od 2016. do danas izdvajanja za klub smo uvećali desetostruko, a pomažu i prijatelji kluba i naši značajni privrednici, te udruženim snagama se trudimo da ojačamo klub i stvorimo odlične uslove za trenažno-takmičarski proces, kako bi igrači imali najbolje uslove za pobede, rekao je Cvjetićanin, koji se zahvalio ministru odbrane i potpredsedniku Vlade Milošu Vučeviću i gradonačelniku Milanu Đuriću na podršci u obnovi kluba.

Za doprinos klubu, a u njegovoj 75 godina dugoj tradiciji, priznanja su dodeljena Aleksandru Lukiću, Zlatku Boliću, Miodragu Lopičiću, Nikoli Laziću, Ivici Mavrenskom, Atili Papu i Jovi Maleševiću.

Stabilan i usmeren ka budućnosti KK Vojvodina je u tradiciji dugoj 75 godina beležio uspone i padove. Bez terena za trening klub je osnovan 22. decembra 1948. godine, a simbol kolektiva postale su crvena i bela boja.

Tokom sedam i po decenija klub je iznedrio državne prvakinje, a u muškoj i ženskoj ekipi bilo je onih koji su nosili državni grb na svojim dresovima. U sezoni 1959, 1960. i 1961. muška ekipa dosegla je kvalifikacije za ulazak u prvu ligu, dok se ženska od 1964. takmičila u prvoj ligi. Velki uspeh košarkašice Vojvodine postigle su 1969. kada su postale prvakinje Jugoslavije i nalon toga igrale su u kupu evropskih šampiona.

Muška ekipa u prvu ligu vratila se 1974, a od 1976. do 1980. došlo je do stagnacije u klubu. Novi uspon Vojvodine počinje dolaskom velikog stručnjaka Dušana Ivkovića 1987. i Vojvodina postaje stabilan prvoligaš u muškoj konkurencji. Narednih godina opada rezultat sve do 1994. kada se ponovo vraća u prvoligaše, nakon čega opet pada u niži rang takmičenja. U sezoni 2016/2017, a nakon 20 godina vraća se u prvoligaše – Košarkašku ligu Srbije gde kao najbolji plasman beleži drugo mesto.

U aktuelnoj sezoni na tabeli KLS KK Vojvodina mts zauzima prvo mesto, a na tabeli ABA 2 je pri samom vrhu. Trenutni cilj kluba je plasman u ABA1.

FPH_0925
FPH_0922
FPH_0916
FPH_0914
FPH_0913
FPH_0912
FPH_0910
FPH_0851
FPH_0842
FPH_0824
FPH_0828
FPH_0857